Arkkitehtonisesti upea Katajanokan Laituri sijaitsee helsinkiläisille tärkeällä ja perinteisellä paikalla, onhan Helsingin Katajanokalla takanaan satojen vuosien historia. Uusi toimitalo sijoittuu merelliseen ympäristöön pienen matkan päähän Stora Enson entisestä pääkonttorista, Alvar Aallon sokeripalana tunnetusta rakennuksesta. Lähistöllä sijaitsevat muun muassa Eteläsataman merikylpylä Allas Sea Pool ja Helsingin kuuluisa Kauppatori.
Valmis rakennus sisältää noin 16 000 neliömetriä yrityksille ja palveluntarjoajille vuokrattavia toimitiloja sekä yleisölle avoimia julkisia tiloja, jotka tulevat toimimaan merellisestä sijainnista nauttivien kaupunkilaisten, matkailijoiden ja palveluntarjoajien kohtaamispaikkana yhdellä Helsingin hienoimmista kaupunginosista.
Puurakentamisen suunnannäyttäjä
Katajanokan Laiturista on rakentumassa, paitsi merkittävä suunnannäyttäjä kaupunkiympäristön puurakentamiselle, myös nykyaikainen ja edistyksellinen hiilineutraaliutta tavoitteleva toimitilakiinteistö, jonka kuluttama energia tuotetaan kokonaan uusiutuvilla energialähteillä. Rakennuksen ilmastovaikutusten minimointi sen koko elinkaaren ajalla onkin yksi hankkeen keskeisimmistä tavoitteista. Rakennuksen valmistuttua sille tullaan hakemaan vastuullisuusnäkökulmat laajasti huomioivaa LEED Platinum -ympäristösertifikaattia.
Näkyvät puupinnat, rakennuksen persoonallinen muotoilu ja puurakenteiden massiivisuus ovat toki keskeisiä osia Katajanokan Laiturin arkkitehtuuria ja identiteettiä, mutta ilmaston kannalta vastuullisesti kasvatetun ja uusiutuvan massiivipuun käyttö tekee Katajanokan Laiturista myös merkittävän ja pitkäikäisen hiilivaraston. Rakennus tehdään kestämään vähintään sata vuotta ja varastoimaan hiiltä sen puurakenteiden eliniän ajan. Laskelmien mukaan rakenteet sitovat jopa 5 865 tonnia hiilidioksidia, joka vastaa suunnilleen 3 500 henkilöauton vuotuista päästömäärää.
Projektissa hyödynnetään Stora Enson Sylva™ -rakennussarjaa, joka koostuu mittojen mukaan esivalmistetuista rakennuselementeistä. Valmis puurunko sisältää 7600 kuutiota Stora Enson toimittamaa massiivipuuta. Tästä noin 6000 m³ on yhtiön Gruvönin tehtaalla Ruotsissa valmistettua ristiinliimattua puuta (CLT) ja 1600 m³ yhtiön Varkauden tehtaiden tuottamaa viilupuuta (LVL). Viilupuuta käytetään rakennuksen kantavana pilaripalkkirunkona, CLT:tä taas rakennuksen jäykistävien sisäseinien, hissi- ja porraskuilujen, portaiden sekä välipohjien ja yläpohjan kantavana rakenteena. Vastaavaa puurunkoa ei löydy muualta. Rakennus viimeistellään pääosin lasisella julkisivulla.
Palvelumme projektissa
KK-Palokonsultti Oy on toteuttanut Katajanokan Laiturin paloteknisen suunnittelun ja laatinut kohteesta lukuisia rakennuspaikkakohtaisia asiantuntijalausuntoja ja erilaisia selvityksiä. Keskiaulan massiivipuisten lamellien vaikutus palon ja savun leviämiseen tutkittiin palosimulointien avulla, jotta saatiin varmistettua puupintojen käytön turvallisuus. Kohteen kokonaiskerrosala ylittää reilusti P2-paloluokan ylärajan, joten rakennus päädyttiin jakamaan palomuurinomaisella puisella rakenteella kahteen osaan.
PUURAKENTAMISEN HELMI
Katajanokan Laiturin on suunnitellut Anttinen Oiva Arkkitehdit Oy, jonka suomalaisesta metsästä innoituksena ammentanut kilpailutyö ”Spring” voitti Katajanokalle kaavaillusta puurakenteisesta toimitilasta järjestetyn arkkitehtuurikilpailun vuonna 2020. Katajanokan Laituri toteutetaan yhteistyössä projektinjohdosta vastaavan Haahtelan kanssa. Työeläkeyhtiö Varman omistaman rakennuksen on tarkoitus valmistua kesällä 2024.
Palkintolautakunnan arviointiperusteiden mukaisesti arkkitehtuurikilpailun tavoitteena oli löytää kaupunkirakenteelliset, maisemalliset, toiminnalliset, esteettiset, tekniset ja taloudelliset vaatimukset tasapainoisesti yhdistävä ratkaisu ja arkkitehtonisilta ratkaisuiltaan Katajanokan Laituri eittämättä sopiikin täydellisesti keskeiselle paikalleen. Palkintolautakuntaa lainataksemme ”Spring on kaunis ja tasapainoinen työ, joka jatkaa Esplanadilta Katajanokalle ulottuvien vaaleiden kaupunkitalojen rintamaa modernin arkkitehtuurin keinoin. Se sopii myös hyvin Katajanokan korttelirakenteeseen ja rannan julkisivurivistöön. Rakennuksen pyöreät nurkat liittävät sen viereisten Tulli- ja Pakkahuoneen ja hotellin muotoihin, jotka toistuvat myös muualla Katajanokan kansallisromanttisen ja Art Nouveau -ajan arkkitehtuurissa.”
KATAJANOKAN LAITURI KARTALLA
Lue aiheesta lisää
- Katajanokan laituri, runsaasti tietoa uudisrakennuksesta ja sen rakentamisesta, sivustolla voi muun muassa seurata rakennuksen valmistumista päivittäin päivittyvillä kuvilla.
- Havainnevideo Katajanokan Laituri -kiinteistöstä (YouTube, Työeläkeyhtiö Varma)
- Anttinen Oiva Arkkitehdit Oy
- Katajanokka (Wikipedia).